Om Håkan

Mitt foto
Bloggar numera på min egen hemsida, www.hakanlindgren.com. Välkommen :-)

lördag 12 december 2015

Min dotter - för alltid väldens starkast skinande Lucia

Lucia kommer med ljuset. Den trettonde december är magisk för (nästan) alla svenskar. I vintermörkret kommer hon med ljus i hår, med skönsång och med stämning. Jag är ingen undantag.

Men för mig och min familj, så har Lucia en alldeles särskild innebörd. Den trettonde december 2013 kom min dotter till Frankrike. Två månader tidigare föddes hon i Moskva, av en surrogatmamma. Två månader tidigare åkte min sambo och jag till Ryssland för att hämta hem henne. I två månader bodde vi i en lägenhet i Moskva, i väntan på att alla papper skulle bli klara. Det var en magisk tid, trots alla administrativa svårigheter. Det var två månader är vi var tillsammans alla tre, när vi promenerade varje dag i Gorkijparken, när vi blivit en familj, så som vi så länge drömt om.

Jag tvungen att åka tillbaka till Frankrike i förtid, för att se till att ha en utväg om alla papper inte var klara när våra visum gått ut. Vi kunde ju knappast lämna vår dotter i Moskva med någon annan medan vi tvingades åka hem ...

Men det löste sig. Den 13 december 2013 kunde jag möta upp min sambo och vår dotter på Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris. Jag behöver knappast säga vilken glädje, vilken befrielse, vilken förlösning det var, att vara tillsammans alla tre igen, i vårt land!

Så när jag säger att vi har vår egen Lucia, som kom med ljuset till oss, som ger oss ljus varje dag, året om, så är det ingen överdrift. Jag älskar julen, men Lucia, det är ännu bättre :-)Som du kanske förstår, så är det ingen slump att min nästa bok går under namnet Moscow Baby ;-)

P.S. Det finns en del att läsa om surrogatmödraskap. Bland annat hade tidningen QX nyligen en artikel: http://www.qx.se/Xtra/liv/29533/homopappa-genom-surrogat som är värd att titta på, inte helt olik vår upplevelse, även om Eduardo fann sin lycka i Thailand.


2 kommentarer:

  1. Låter härligt, ta hand om varandra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det skall vi göra. Hoppas att du får en riktigt fin jul!

      Radera