Om Håkan

Mitt foto
Bloggar numera på min egen hemsida, www.hakanlindgren.com. Välkommen :-)

torsdag 19 september 2013

Umeå Europas kulturhuvudstad 2014

Fick förra veckan veta att Umeå har blivit utsedd till Europas kulturhuvudstad 2014! Fantastiskt, de tar med andra ord över stafettpinnen efter Marseille som har den just nu.

http://umea2014.se/sv/

Om Umeå2014
Umeå2014 är ett skyltfönster mot hela Europa. Det ska vi använda för att visa att vi är en av Europas främsta kulturdrivna städer. Inför, under och efter 2014 ska det kulturella utbytet mellan Umeå och övriga Europa öka. Det innebär att Europa får chansen att lära känna Umeås kulturliv. Och att vi får möjlighet att knyta band med nya europeiska vänner.
Varför valdes Umeå?
I sin motivering framhöll juryn Umeås vilja att göra staden och norra Sverige mer synlig i Europa och att använda kulturen som en drivande kraft i regional utveckling. Juryn var enhällig i sin rekommendation om att Umeå skulle utses till Europas kulturhuvudstad 2014. Umeå var en riktigt bra kulturstad redan innan utnämningen till Europas kulturhuvudstad. 2014 handlar mycket om att bygga vidare på vårt redan vitala kulturliv och bli ännu bättre.
Hur ska kulturhuvudstadsåret genomföras?
Kulturhuvudstadsåret är ett projekt som ägs av Umeå kommun men det har många intressenter och delprojekt. De flesta av aktiviteterna under 2014 kommer att arrangeras av föreningar, organisationer, kulturinstitutioner och andra aktörer. Umeå2014 har ett team som samordnar kulturhuvudstadsåret, med uppbackning från delar av den kommunala organisationen.
Vi fortsätter att skapa tillsammans efter 2014
Umeå2014 handlar mycket om att bygga vidare på Umeås redan dynamiska kulturliv. Och när 2014 är slut fortsätter vi dra nytta av det vi har skapat – många år framöver.

Umeå Novellpris känns ju därför ännu mer spännande :-) Dags att tänka till, eftersom åtminstone jag inte har "någon gammal trasa" att återanvända


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar