Om Håkan

Mitt foto
Bloggar numera på min egen hemsida, www.hakanlindgren.com. Välkommen :-)

måndag 2 september 2013

Snuvad på vinnare hos Collings

Idag publicerade Collings resultatet, eller snarare icke-resultatet, av sin stora novelltävling. Av alla insända bidrag fanns inte ett enda som var värt att kallas vinnare (titta gärna på länken). Snullet ...

http://collingsforlag.se/

Jag kunde inte låta bli att skriva till Niklas Colling, förlagets ägare, men min spontana reaktion. Kanske borde jag ha sovit på saken?


Hej Niklas,
Jag har idag läst er "kommuniké" om resultatet, eller snarare det uteblivna resultatet, i er novelltävlingen. Det var verkligen tråkigt, både för er och för alla tävlande. För er, givetvis, för att ni inte lyckades hitta en enda novell som hade det ni sökte. För oss tävlande, så är väl ordet kanske snarare "snopet". Utan att ha läst det finstilta i tävlingsreglerna, så utgår jag att det där står någonting om er rätt att inte utse en vinnare. Jag kan inte låta bli att undra hur många bidrag ni hade att välja mellan.
Kanske kan det vara av intresse för er att det nu diskuteras om det var en marknadsföringsploj från er sida, snarare än en riktig tävling. Jag vill själv ogärna tro någonting sådant. Om så vore fallet, så är jag rädd att resultatet lika väl kan bli det omvända och att förlagets rykte snarare får sig en törn.
Jag accepterar till fullo att min novell inte var vad ni ville ha. Men trots att det i tävlingen sas att ni efterlyste förlagets nästa stora författarnamn, så kan jag inte minnas att det utlovades publicering av någonting annat än av den vinnande novellen. Spontant kan jag inte se att det inte vore bättre att kosta på den bästa novellen en sådan publicering, snarare än avfärda alla deltagande i en handvändning. Fanns det verkligen ingen novell med marknadspotential?
I er pressrelease idag talar ni om risken att ni anses som högfärdiga och en smula litterärt snobbiga genom att inte utse en vinnare. Jag tror snarare att det är den föregående meningen "Kanske var vi naiva som trodde att en novelltävling kunde vaska fram årets bästa svenska novell." som är rejält snobbig, litterärt eller inte.
Jag tror tyvärr att ni med detta gjort er av med en stor skara av de som skickat in sina verk till er. Att bekosta publicering av en novell hade varit ett litet pris att betala för att upprätthålla ert goda rykte.
Årets novell kommer säkerligen att utses, även om den inte kommer att ges ut hos Collings.
Vänliga hälsningar,
Håkan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar